Правилните сутрешни навици не само ви помагат да се настроите за успешен ден, но и помагат за отслабване. Кои са те, посочват експертите.

Не пропускайте закуската. В противен случай определено ще преяждате през деня. Яжте (кафето не е храна) поне нещо през първите няколко часа след ставане.

Не си губете времето, приготвяйки закуска. Още от вечерта залейте с вряща вода овесените ядки. Така определено няма да пропуснете закуската. На сутринта само добавете ядки, плодове и канела и ще получите много по-вкусно и здравословно ястие от всякакви глупости, купени по време на работа.

Добавете протеини. Те ще ви помогнат да останете сити по-дълго време. Дайте предпочитание на висококачествените източници на протеини: яйца, риба, кисело мляко.

Забравете кифличките. Сладките бухнали кифлички може да изглеждат привлекателни, но това далеч не е най-добрият вариант за закуска (както, всъщност и за обяд или вечеря). Яжте балансирани храни, като сандвич със сьомга върху пълнозърнест хляб, например.

Пийте зелен чай. Благодарение на катехините, които съдържа, чаят ускорява метаболизма и помага за изгарянето на мазнините.

Закусвайте седнали. Колкото и претоварени да сте още от сутринта, отделете 10 минути, за да се нахраните спокойно. Седнете на масата и се съсредоточете върху храната, така ще има повече удоволствие и засищане.

Събуждайте се по-рано. Статистиката показва, че тези, които стават рано, са по-слаби и по-щастливи. Нека това да ви бъде стимул да станете чучулига и да настроите аларма на часовника рано.

Поставете си цели. Инсталирайте приложение на вашия смартфон, което ще ви напомня за приема на калории. Или залепете листовка с този номер на видно място. Това ще ви помогне да предпочитате здравословните храни през целия ден.

Претегляйте се редовно. Това ще ви помогне да не забравяте да се храните правилно. В същото време никога няма да станете един от онези, които „внезапно“ натрупват 15 излишни килограма.

Отворете щорите. Щом станете от леглото, пуснете слънчевата светлина в стаята. Тя ще помогне за нормализиране на циркадните ритми и метаболизма ви. Ще се почувствате по-добре и ще ядете по-малко.

Изпийте чаша вода. Водата ще освежи и ускори метаболизма и ще повиши работоспособността ви. Развийте навика да пиете повече вода.

Медитирайте. Започнете сутринта с медитация: концентрирайте се върху дишането и приятните мисли, но по-скоро спрете вътрешния диалог. Намаляването на нивата на стрес може да помогне да спрете натрупването на мазнини. Положителното нагласа ще замени вашите сладкиши.

Наспивайте се добре. Ако решите да станете рано, за да спортувате, да си приготвите вкусна закуска или да медитирате, не забравяйте, че трябва и да си лягате по-рано. Спете толкова, колкото ви е необходимо, за да останете будни и пълни с енергия през целия ден.

Облечете се преди закуска. Забравете пижама и халата, докато закусвате. Облечете се красиво и елегантно, дори да не е нужно да ходите на работа днес. Това ще ви помогне да се почувствате по-привлекателни и концентрирани и ще ви спаси от преяждане.

Гледайте нещо забавно. Отдавна е известно, че 10 минути смях заместват чаша заквасена сметана, но не добавят калории към вас! Напротив, за 10 минути гледане на забавни видеоклипове или снимки ще изгорите от 20 до 40 ккал. Основното нещо - не се сдържайте, смейте се от сърце.