Харесва ли ви или не, но е много трудно да останете с първия романтичен партньор за цял живот. Независимо от това как обществото оценява брака, статистиката сочи, че почти половината такива връзки завършват с развод.

Но за съвременното общество тази ситуация не е уникална. Както твърди антрополога Дейвд Бас, още древните, препитаващи се с лов, били склонни към „развод“. Членовете на племето Ахе от Парагвай например през живота си имали до 11 брака, започвайки от времето на пълнолетие.

При съвременните хора е много по-сложно, тъй като за повечето това е травмиращ опит, засягащ най-вече тези, които не са очаквали раздялата. Преживяването на стреса, шока и гнева след развода може да продължи с години.

Но всички хора в крайна сметка имат защитни психични механизми, които помагат при разрива на емоционалната връзка с партньора, се казва в статия в списание General Psychology Review. Авторите от университета в Синсинати и Държавния университет на Флорида смятат, че полигамията е заложена в нас от природата.

Еволюционните психолози отдавна твърдят, че способността да прекратят отношенията и да се подготвят за нови връзки дава на индивида определени преимущества в репродуктивен план – хората се държат по различен начин. Съществуват, разбира се, и огромни различия между културите и епохите, затова е трудно тази концепция да се определи точно. Проблемът се задълбочава и от съществените различия между мъжете и жените, когато става дума за съпружеската неверност.