Центърът на съня, разположен дълбоко в примитивната структура на главния мозък, откриха учени от Харвардското медицинско училище и училището по медицина към университета в Бъфало. Това може да обясни как ние потъваме в дълбок сън, уверяват американските учени.

Изследването им, публикувано в списание Nature Neuroscience сочи, че за половината от всички функции, съдействащи на съня, отговаря парафасциалната зона (ПЗ), разположена в мозъчния ствол. Тази архаична част на мозъка регулира основните функции, необходими за оцеляване, такива като дишане, кръвно налягане, честота на сърдечните съкращения и телесна температура. Тясната връзка на центъра на съня с другите жизнено важни региони подчертава еволюционното значение на съня, коментират авторите на проучването.

Учените открили, че определен тип неврони в ПЗ, синтезиращи невротрансмитера – гама-аминомаслена киселина (ГАМК), отговарят за дълбокия сън. Те използвали набор иновационни инструменти, за да регулират активността на тези неврони и получили безпрецедентен контрол над функциите на мозъка на клетъчно ниво.

Подобни инструменти по-рано са се провеждали с използването на електростимулации. В случая учените въвели в ПЗ модифициран вирус, след което опитните животни бързо изпадали в дълбок сън без използването на успокоителни или сънотворни средства.