Центърът на съня е разположен дълбоко в еволюционно древна структура на главния мозък, откриха учени от Харвардското медицинско училище и училището по медицина към университета в Бъфало. Това може да обясни как ние потъваме в дълбок сън, уверяват американските учени.

Изследването им, публикувано в списание Nature Neuroscience сочи, че за половината от всички функции, съдействащи на съня, отговаря парафасциалната зона (ПЗ), разположена в мозъчния ствол. Това е архаична част на мозъка, която регулира основните функции, необходими за оцеляване. Тук се включват дишане, кръвно налягане, честота на сърдечните съкращения и телесна температура. Тясната връзка на центъра на съня с другите жизнено важни региони, подчертава еволюционното значение на съня, коментират авторите на проучването.

Учените открили, че определен тип неврони в ПЗ, синтезиращи невротрансмитера – гама-аминомаслена киселина (ГАМК), отговарят за дълбокия сън. Те използвали набор  съвременни методи, целящи  да регулират активността на тези неврони. Резултатите  показали безпрецедентен контрол над функциите на мозъка на клетъчно ниво.

В предишни експерименти за активиране на мозъчните структури се е прилагала електростимулация. В случая учените въвели в ПЗ модифициран вирус, след което опитните животни бързо изпадали в дълбок сън без използването на успокоителни или сънотворни средства.