Хоровото пеене влияе положително на здравето на пациентите, сблъскали се с коварното заболяване рак, установиха учени от организация Tenovus Cancer Care съвместно с изследователи от Кралския колеж по музика.

Екипът учени под ръководството на Ян Люис провели изследване с участието на 193 души. Всеки от тях предоставил образец от слюнка преди началото на пеенето и след края. Оказало се, че пеенето в хор в продължение на час води до съществено намаляване нивото на кортизола, известен като хормон на стреса, а така също стимулира изработването на цитокини, което повишава способността на организма да се бори с инфекциите.

Учените смятат, че пеенето в хор може да стане важен елемент от терапията на онкологично болните – тези занимания ще помогнат за по-продължителната ремисия, а също ще помогнат за по-доброто понасяне на назначеното лечение, категорични са те.

Авторите ще продължат наблюдението върху участниците в изследването още дълго време, за да оценят как редовните занимания с пеене влияят на емоционалното и физическо състояние както на хората, прекарали рак, така и на тези, които се сблъскват със загубата на близки заради това заболяване.