Пациентите със силно увредено сърце получили надежда в лицето на инжекции със стволови клетки. Изпитанието на технологията е вече факт, предава The Daily Mail.

Методът е приложен на 11 пациенти, претърпели инфаркт на миокарда.  В тези случаи лечението е насочено към възстановяването на увредената специфична мускулна тъкан на сърцето. Колкото по-голяма е поразената зона, толкова шансът за пълното ѝ възстановяване намалява. В тези случаи специфичната мускулна тъкан се заменя от съединителна тъкан. Това намалява съкратителната способността на сърцето и пациентите развиват сърдечна недостатъчност. 

Присаждането на стволови клетки в увреденото сърце намалява образуването на съединителна тъкан и спомага за образуване на специфична сърдечна мускулатура. При стандартната терапия на инфаркта образуването на съединителна тъкан намалява с 5-10%, докато при присаждане на стволови клетки - с 40%

Процедурата по въвеждане на стволови клетки е приложена в периода 2012 и 2013 години върху 11 пациенти. Те са били в краен  стадий на сърдечна недостатъчност, а сърдечният им мускул е бил силно увреден. Пациентите се затруднявали да извършват дори и най-простите неща – всичко предизвиквало задух.  Сърдечното им заболяване е било с  лоша прогноза и с преживяемост не повече от две години.

До момента обаче всички пациенти, лекувани със стволови клетки, са живи и напълно активни.

Проведените изследвания показват, че  е настъпила ефективна регенерация на сърдечната мускулатура.

Това е истински пробив, коментират медиците. Кардиолозите  възлагат се големи надежди   на  стволовите клетки в борбата със сърдечносъдовите заболявания. Възможно е в бъдеще лечението със стволови клетки да замени сърдечните трансплантации.