Пиенето на какао или горещ шоколад преди сън помага за смъкване на излишните килограми, тъй като тези напитки съдържат полезните флавоноиди, понижаващи нивото на триглицеридите в кръвта, съобщава "Medikforum".

В резултат кръвоносните съдове стават по-еластични и кръвотокът се подобрява. Благодарение на това се ускорява метаболизмът, клетките се обновяват, а всички вредни вещества се извеждат бързо от организма. Такива изменения помагат за смъкване на килограмите и защитават организма от възпаления, водещи до диабет, обясняват учените.

Положителният ефект може да се забележи само след 10 седмици редовно пиене на „нощно“ какао или горещ шоколад преди лягане, уверяват специалистите. Напитките обаче трябва да съдържат много какао и възможно по-малко захар.

Наскоро друго изследване доказа, че от наличието на биологично активни съединения в храната, в това число и споменатите флавоноиди, зависи всяка успешна диета. Учените установили още, че съчетанието на шоколад и диета с ниско съдържание на въглехидрати помага на стремящите се да отслабнат да постигнат по-добри резултати.