Ученето във висше учебно заведение понижава риска от сърдечно-съдови заболявания, особено сред младите момичета, установили американски учени от Университета в Минесота. Докато непълното образование увеличава вероятността от поява на сърдечни заболявания почти двойно, сочи статистиката.

Вероятно е повечето образовани хора по-често да избират здравословен начин на живот и да получават по-високо заплатена работа, което означава и качествена медицинска помощ. Такива са изводите на учените, направени след 30-годишно изследване. Според събраните данни, ако жената е завършила само средно училище, рискът от сърдечно-съдови заболявания, като исхемична болест, сърдечна недостатъчност и инсулт, се повишават до 51%. Ако тя обаче е с висше образование, рискът е само 28%.

Същата тенденция е установена и при мъжете, но разликите не са толкова големи – 59% срещу 42%. И което е важно – връзката между нивото на образование и риска от заболяване се запазвала и тогава, когато в сметките на учените влизали фактори като семеен доход, вид на дейността и ниво на образованието на родителите.

Това, че образованието е важно за здравето, бе установено също и от учени от Кеймбридж. Оказало се, че висшето образование позволява на мозъка да се бори с деменцията. А обяснението е в стимулацията по време на обучението. Тази стимулация дава възможност за формиране на „когнитивен резерв“, обясняват учените. А всяка допълнителна година обучение намалява риска от деменция с 11%.