Силовите упражнения с гири укрепват не само мускулатурата, но и аеробната издръжливост – тоест способността на сърцето и белите дробове при физическо натоварване да вдишват кислород и да го доставят на мускулите. Този извод на американските учени е направен въз основа на данни, получени в хода на изследване, резултатите от което са публикувани в списание Journal of Strength and Conditioning Research.

В изследването участвали 17 момичета от футболен отбор. Девет от тях освен обикновените тренировки, в продължение на месец привили и упражнения с гирички, а останалите осем изпълнявали кръгова тренировка – тоест последователно натоварване на всички основни мускулни групи. В „гировата“ група участвали футболистките, които владеели правилно техниката на разтягане – постепенното повдигане на гирите с една ръка и фиксирането й над главата. И двете групи тренирали по 20 минути три пъти седмично.

Резултатите показали, че за това време показателите на аеробна издръжливост при момичетата в първата група се повишили със 6%, докато при другите момичета те останали непроменени.

Основавайки се на тези данни, учените посочват, че гирите могат спокойно да се използват като алтернатива на кръговата тренировка за поддържане или засилване на работоспособността на сърдечно-съдовата система и белите дробове. В същото време експертите предупреждават, че заради високия риск от травми, упражненията с гири могат да включват в тренировките си предимно спортисти или хора с високо ниво на физическа подготовка.

Независимо от интензивността на тренировката ви и натоварването по време на нея, запомнете, че преди упражнения е задължително за загреете добре.