Учени от Вашингтонския университет разработили нов метод за диагностика на рака на панкреаса (задстомашната жлеза). Известно е, че показателите за преживаемост при рак на панкреаса са много ниски – само 5% от пациентите живеят над 5 години след поставяне на диагнозата. Главният проблем е в това, че ракът на панкреаса се диагностицира обикновено късно.

Методът на американските учени е прост и доста точен. Приложението, което те създали, се нарича BiliScreen и използва особени алгоритми, за да може по снимки на очите да определи нивото на билирубина в кръвта. При рак на панкреаса нивото на билирубина започва да се повишава, оцветявайки в жълто белтъка на очите – същото, което се случва и при хепатита.

Невъоръжено око може да забележи това пожълтяване когато стане прекалено късно. Приложението обаче фиксира и най-незначителните изменения.

Това е много по-евтино и просто от стандартния кръвен тест. За да не може осветлението да пречи на приложението, може да се използва специална кутийка, блокираща светлината, или пък хартиени очила с цветни квадратчета по ръбовете.

При експериментите приложението с кутийката дало индикации с 90% близки до показателите на кръвния тест.