"Инсулин във формата на таблетки вече е близка реалност", пише в авторитетния вестник The Daily Mail. Това ще  промени живота на диабетиците, принудени да си правят болезнени инжекции. Припомняме, че при диабет тип 1 човек е принуден да въвежда всекидневно инсулин в тялото си, тъй като организмът му не изработва инсулин. При диабет тип 2 – ако заболяването прогресира, също може да се наложи прилагането на инсулинови инжекции,

От дълги години усилията на изследователите са насочени към създаване на инсулинови таблетки, които да се приемат през устата. Това ще предотврати и усложненията, които инжекционното приложение на инсулин предизвиква. Проблемът е, че инсулинът е белтък, който се разгражда от храносмилателните ензими  и по този начин губи ефективността си. Необходимо е инсулиновата молекула да се "облече" в защитна обвивка, която да го предпази от разграждане в стомашно-чревния тракт. По този начин той ще постъпва невредим в циркулацията и ще оказва своето хормонално действие.

Големи надежди се възлагат на новата технология, наречена холестосома. Инсулинът се прилага в капсули, изработени от природни липидни молекули. Тези липидни молекули са устойчиви на агресивното влияние на стомашните ензими, което позволява инсулинът безопасно да се освобождава и всмуква в циркулацията. Компютърното моделиране е показало, че когато липидите (мазнините) се събират в сфери, те образуват частици, способни да издържат на агресивната среда в стомашно-чревния тракт. Когато холестостомите достигат до храносмилателния тракт, организмът ги разпознава като елемент, който трябва да се резорбира от клетките на червата. Това е най-прекият път, тъй като клетките на червата разграждат холестостомата и освобождават инсулина в кръвта.

Досега препаратът е тестван върху мишки. В момента технологията се изпитва в клинични условия.

Очаква се технологията холестостома да се прилага освен за доставка на инсулин, но и на други лечебни препарати.