Китайските изследователи са разработили гел пластир, който помага за лекуване на хроничното увреждане на кожата и меките тъкани при диабетици, съобщава Xinhua. Такива хронични рани се появяват поради съдови нарушения, кислороден глад на тъканите и други аномалии при хората с диабет. В някои случаи хроничните язви и рани водят и до ампутация.

Досега се използваше кислородна терапия за подобряване на регенерацията на тъканите при диабетици. Но има проблем - всички активни елементи трудно преминават през кожата.

Учени от Нанкинския университет представиха пластир за производство на кислород. Той е направен от хидрогел на базата на микроводорасли. По време на фотосинтезата им пластирът може да произвежда кислород и да го доставя дълбоко в кожата.

В експеримента изследователите използвали гризачи с диабет и рани с размер около сантиметър, които били разделени на две групи. Първите използвали новия пластир, вторите - кислородна терапия. В групата, която използвала пластира, раната намаляла с 45% за 6 дни. При втората група - само с 20%.

Пластирът позволява да се доставя 100 пъти повече кислород в тъканта от конвенционалната кислородна терапия, което гарантира успех, коментират китайските учени.