28% от унгарците страдат от затлъстяване, сочи отчет, базиран на данни от 2012 година. След тях с 24,7% се нареждат британците, като за сравнение средният показател в Европа е 16,7%. А броят на хората с наднормено тегло в Норвегия, Швейцария, Италия, България, Швеция, Холандия, Австрия и Румъния не надвишава 13%.

Данните са от отчета на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Основавайки се на тези факти, шефът на Английската национална служба по здравеопазване (National Health Service, NHS) Саймън Стивънс настоял за необходимост от специална кампания за борба с наднорменото тегло, съобщава Daily Mail.

Стивънс се обърнал към британските лекари с молба да препоръчват на десетките хиляди пациенти различни антидиабетни програми, като дават съвети за здравословния начин на живот. Британският политик застава категорично против решението на Европейския съюз, който препоръчва затлъстяването да се инвалидизира. Стивънс смята, че всеки човек е длъжен сам да следи за здравето си и да води здравословен начин на живот.

Знаем, че наднорменото тегло може да доведе до поява на различни заболявания, включително и злокачествени новообразувания и диабет. Намаляване на теглото само с 5-7% може да съкрати с 60% риска от развитие на тези заболявания, сочи изследване на европейската организация.

През изтичащата 2014 година първо място в световния рейтинг по затлъстяване заемат жителите на Мексико, където държавата изразходва 10 милиарда евро годишно в борба с наднорменото тегло. На второ място са Щатите, а на трето – Сирия. В този списък Великобритания дели 19-то място с Русия.