В медицинската практика ултравиолетовите лъчи се използват за дезинфекция на помещенията и на медицинските прибори, той като са действащо средство срещу микроби. Ултравиолетовите лъчи обаче са вредни за човека. За да се използват всички позитивни ефекти от УВ лъченето, като се обезопаси човека, е достатъчно да се съкратят дължината на вълните, установили американски учени. 

Четири години група специалисти под ръководството на физика Дейвид Бренер от Медицинския център на Колумбийския университет анализирали влиянието на по-къси УВ вълни. Скъсените вълни не могат да преминават през роговицата на окото или човешката кожа, но успяват да унищожат патогенните бактерии, установили учените.

Което значи, че такива вълни смело могат да се използват в присъствие на човека. А това е много актуално за стопиране на различни епидемични огнища и обеззаразяване на проблемни места с големи натрупвания на хора – в самолети, училища, офиси, в операционни и лаборатории.

Екипът на Бранер вече е създал напълно работна версия на безопасни за човека ултравиолетови лампи на стойност 1000 долара.