Пациентките преминали през експериментална терапия в една от частните клиники във Флорида през 2015 година. Случаят с тях е описан в списание The New England Journal of Medicine.

Офталмолозите от Стандфордския университет и от научния център към Университета Маями, където жените се лекували от усложнения след лечението със стволови клетки, се надяват чрез съобщение в пресата да предупредят други пациенти, лекари и регулиращи органи за извънредно рисковите процедури, които някои частни клиники предлагат заради пари.

Трите пациентки са на възраст между 72 и 88 години и страдали от възрастова макулна дегенерация (макулодистрофия) – необратимо прогресиращо поражение на ретината, водещо до ослепяване.

За да спасят зрението си, жените се обърнали към флоридската клиника, която предлагара експериментален метод на лечение на макулната дегенерация с помощта на инжекции от стволови клетки, изолирани от мастната тъкан на пациента.

Както станало ясно обаче, до този момент въпросният метод не е тестван върху хора и неговата ефективност и безопасност не са доказани.

Тъй като при проведените процедури от пациентите се изолирали техни собствени клетки, методът изисквал задължителното одобрение на Агенцията по безопасност на храните и лекарствата в Щатите (FDA). От този момент нататък ведомството е затегнало правилата и днес такива процедури изискват задължителното му одобрение.

Пациентките заплатили за лечението си по 5 хиляди долара, въпреки че двете от тях били уверени, че участват в клинични изпитания, които по принцип са безплатни. На жените били въведени и в двете очи разтворените в кръвна плазма стволови клетки.

В течение на няколко дни след процедурата те загубили зрението си. Едната от дамите напълно, другите две – почти. Според специалистите шансът на пациентките да възвърнат зрението е или минимален, или никакъв.

Клиниката е нарушила всички съществуващи правила за провеждане на клинични изпитания с експериментални методи на лечение, категорични са експертите.

Това, че стволовите клетки са голям потенциал при терапията на различни заболявания, вече е научно доказано. Но всички изпитания трябва да се провеждат по правилния път и да се базират на подробни доклинични изследвания, коментира случая професорът-офталмолог Джефри Голдбърг.

Междувременно за успех в лечението на макулна дегенерация с помощта на и индуцирани плурипотентни стволови клетки съобщават японски изследователи. Те успели да спрат прогресирането на заболяването при 80-годишна жена, която станала първият подобен пациент в света, съобщава списание NewScientist.

Индуцираните плурипотентни стволови клетки са способни да се превръщат във всички други видове клетки на тялото, било откритието на японския учен Синие Яманака, който получил за откритието си Нобелова награда още през 2012 година.