Тренирането на една от ръцете помпа мускулите и на другата, сочат резултатите от проучване, проведено от специалисти от Университета на Финис Террайе в Чили и от Университета Едит Коуен в Австралия, публикувани в Скандинавското списание за медицина и спортни науки.

В експеримента участвали 30 здрави мъже на възраст от 18 до 34 години. Недоминиращата ръка на всеки участник била умишлено обездвижена за поне осем часа на ден в продължение на четири седмици. Всички участници били разделени в три групи. Едната група тренирала доминиращата ръка три пъти седмично, използвайки тежки гири за два вида упражнения - ексцентрично (за разтягане на мускулите) и концентрично (за свиване на мускулите). Втората група изпълнявала само ексцентрични упражнения, а третата изобщо не упражнявала.

Месец по-късно учените установили, че групата, която изпълнява само упражнения за разтягане на мускулите, постига най-добри резултати - въпреки факта, че втората ръка не се движи, поради тренировката на първата ръка тя не само запазвала, но и увеличавала силата, а мускулите на атрофиралата.

В „ексцентричната“ група размерът на загуба на мускулна маса в неподвижната ръка бил само 2%, докато в нетрениращата група бил 28%.

Според изследователите получените резултати могат да помогнат на хора с фрактури или други наранявания на една от ръцете. За да поддържате мускулна маса в гипсираната ръка, упражнявайте например здравата си ръка, като бавно сваляте гирата, докато седите на стола, съветват те.