Има комбинации на продукти с лекарства, които не само понижават ефективността на препарата, но и предизвикват странични ефекти, напомня STAT. И това не е само грейпфрутът, за който „По-здрави днес“ вече нееднократно писа.

Към него специалистите включват и всички

Цитрусови плодове

Портокалите, мандарините и грейпфрутите влияят на метаболизма на много лекарства – статини, бета-блокери, психотропни препарати и дори на редица аналгетици. Това е свързано със сдържащите се в сока на грейпфрута фуранокумаринами – вещества, изработвани от растения.

В състава на сока на цитрусовите плодове влизат бергамотин и неговите производни – те са способни да влияят на работата на редица ферменти, функциониращи в черния дроб и в тънките черва. Това прави лекарствата активни за по-дълго време от необходимото, което може да предизвика предозировка на препарата. Такова явление е известно като „ефект на грейпфруктния сок“.

Освен това съдържащите се в сока на цитрусовите вещества могат да нарушат и нормалната работа на транспортните молекули и като следствие от това в клетките попада прекалено малко или прекалено много от лекарствения препарат.

Сирене

Съществуват многобройни видове сирена, различаващи се по начините на изработване и по вкусовите си качества. Оказва се, че твърдите зрели сортове могат да повлияят на ефективността на антидепресантите, принадлежащи към инхибиторите  на на моноаминооксидазата.

Такива сирена съдържат по-голямо количество тирамин, притежаващ съдосвиващо действие. Инхибиторите на моноаминооксидазата препятстват окисляването на тирамина, което води до повишаване на кръвното налягане.

Ефектът от приема на антидепресанти продължава няколко седмици след прекратяване приема на тези препарати. Което означава, че пациентите трябва да се въздържат от яденето на трайни твърди сирена дори и след като спрат да пият антидепресанти.

Банани

Този плод е богат на калий, а калият е важен за нормалната работа на сърцето и на мускулите. И недостигът, и излишъкът на калий може да доведе до сериозни последствия. Хората с хипертония често приемат АСЕ инхибитори за лечение и контрол на сърдечно-съдовите заболявания. Тези препарати потискат работата на ангиотензин-конвертиращия ензим.

В резултат на това ангиотензин I не може да се превърне в ангиотензин II, който всъщност действа съдосвиващо. Сред усложненията, които възникват при приема на АСЕ инхибитори е хипергликемията (повишеното съдържание на калий в кръвта). Освен бананите, бобовите и други храни, богати а калий, усилват този ефект.