Включването на тиквени семки в ежедневната диета ефективно помага за понижаване на кръвното налягане при хипертония. Това доказва ново проучване под надзора на Американската асоциация по кардиология.

Група кардиолози от Ню Орлиънс провели поредица от тестове върху животни. Това били плъхове с високо кръвно налягане, които редовно получавали тиквени семки с храната в продължение на два месеца. Хранителните вещества, които се получавали от семената, представлявали 4% от консумираните дневни калории. В края на експеримента гризачите регистрирали понижение на високото кръвно налягане с 20%.

Учените приписват ефекта на тиквените семки върху кръвното налягане с богатото им съдържание на калий и магнезий, които укрепват кръвоносните съдове и стабилизират сърдечно-съдовата система. Тиквените семки съдържат и голямо количество мастни киселини, които споматагат за  предотвратяване на възпалителните процеси, засягащи съдовата тъкан.

Могат ли резултатите от експериментите с плъхове да бъдат приложими за хора?

Използвайки животинския модел, не можем да кажем със сигурност, че точно това трябва да се случи и с хората. Редица досегашни изследвания обаче показват, че като цяло здравословната диета може да направи реални промени в човешкото здраве, коментират изследователите.

Те припомнят, че тиквата е един от зеленчуците, препоръчани от диетата DASH, която е специално създадена да предпазва от сърдечна недостатъчност. Тиквата е богата на бета-каротин и е отличен източник на калий и други съединения, които помагат за понижаване на кръвното налягане.