Обичате лютивичкото? Науката е на ваша страна. Ново изследване на мексикански учени доказва, че при тези, които ядат остра храна 6-7 пъти седмично рискът от смъртност е с 14% по-нисък в сравнение с останалите.

Така че навикът да употребявате прекалено много чили сос като подправка например, си има научно оправдание. Полезна е не само активната съставка на чушките – капсаицин, уверен е доктор Хосе де Хесус Орнелас-Пас от научно-изследователския център в Мексико.

Лютите чушки съдържат сложен коктейл от биологично активни съединения. Кулинарната им обработка, като смесване, рязане и готвене, може само да подобри освобождаването на тези съединения от чушките, увеличавайки по този начин количеството на достъпни фитокомпоненти за усвояване от организма, обяснява ученият.

Възможно е също активно да се подобри усвояването на ценни хранителни вещества с помощта на определени ритуали на хранене. Наскорошно изследване показало, че е важно не само това, което ядете, но и как го ядете.

Капсаицинът например е мастноразтворимо съединение и трябва непременно да се съчетава с известно количество мазни храни или масла, за да помогнете на организма да го усвои напълно, съветва специалистът.