Съдържащите се в зеленчуците от семейство кръстоцветни химически вещества подобряват бариерните функции на червата и по този начин защитават организма. Резултатите са от ново изследване на американски учени от Университета в Пенсилвания, публикувани в списание Journal of Functional Foods.

Ползата от броколито, както и от другите зеленчуци от семейство кръстоцветни, като брюкселското и цветното зеле например, е доказана с резултатите на много други изследвания. Известно е също, че броколито понижава нивото на възпаление в червата и ги защитава от рак, както и намалява риска от развитие не само на онкологични заболявания, но и от много други болести. Досега обаче не беше изяснен молекулярният механизъм, лежащ в основата на този феномен.

Експериментът с мишки помогнал на учените да определят какви точно биологични процеси стават в червата под влиянието на глюкозинолатите – природни химични вещества, съдържащи се в броколито и в другите кръстоцветни.

Тези вещества се разпадат в стомаха на редица други съединения, включително и на индолокарбазол. Той е способен да се съединява със специфичен рецептор на чревната лигавица - AHR. Този рецептор помага за регулиране реакцията на имунната система към токсичните вещества, постъпващи от околната среда.

Станало ясно, че индолокарбазолът прицелно активира рецепторите AHR в чревната лигавица така, че да осигури здравословен баланс между чревната микрофлора и имунната система. Такъв ефект защитава червата от възпаления и подобрява бариерните им функции, като не позволява на молекулите на хранителните протеини, бактериите и другите вещества да проникват в кръвта, което повишава риска от развитие на рак и много други заболявания.

За получаване на полезен ефект обаче, е необходимо да изяждаме три и половина чашки броколи или чаша брюкселско зеле дневно, обясняват авторите на изследването. Обемът на всекидневната доза зеленчуци от семейство кръстоцветни зависи от процентното съдържание на глюкозинолати в тях.