Замърсяването на въздуха убива около седем милиона души по света всяка година, докато 9 от 10 души живеят в условия на високо замърсяване, сочат данни на Световната здравна организация (СЗО).

Голяма група изследователи, в която са включени и учени от Глобалния център за изследвания на чистия въздух в Съри (GCARE), публикуват в Science of the Total Environment Journal резултатите от анализ на въздействието на замърсяването на въздуха върху пътниците на различни превозни средства в 10 различни градове по света. Това са Дака (Бангладеш), Ченай (Индия), Гуанджоу (Китай), Меделин (Колумбия), Сао Пауло (Бразилия), Кайро (Египет), Сулеймания (Ирак), Адис Абеба (Етиопия), Блантайр (Малави) и Дар ес Салам (Танзания).

Екипът учени изследвал нивата на експозиция на частици PM2.5 и PM10 вътре в превозните средства по време на пиковите часове сутрин и вечер, както и извън часове в средата на деня.

PM2.5 и PM10 са фини прахови частици от 10 микрона или по-малко (за сравнение, човешкият косъм е с дебелина 100 микрона), които съставят по-голямата част от праха и отиват дълбоко в белите дробове, за разлика от по-големите частици, които са хванати в носа, устата и гърлото. В същото време, PM2.5 е толкова малка, че може да проникне дори през клетъчните мембрани, като сериозно нарушава жизнените процеси на клетките.

Учените са измерили как се променят нивата на експозиция, когато шофьорите използват климатични системи и когато просто отварят прозорците си.

Независимо от другите условия, максималното въздействие на замърсяващите частици се наблюдавало именно при отворени прозорци, последвано от вентилатор и рециркулационна система. В по-бедните градове влиянието на замърсяването върху пътниците се оказало по-голямо, защото там автомобилите са по-рядко оборудвани с климатични системи. Като цяло разликата между най-високата и най-ниската експозиция на прахови частици била около 80%.

Трябва да намалим максимално броя на автомобилите по пътищата или да ги заменим с устойчиви видове транспорт, за да намалим въздействието на замърсяването на въздуха. Това е трудно постижимо сега, но нашите заключения сочат спешната необходимост от такива мерки, казва професор Прашант Кумар, директор на GCARE в Университета в Сури.

Докато трафикът остава постоянно висок, учените препоръчват на хората да се грижат сами за здравето си, като например, избягват пътуването с часове в пиково време.