С всяко десетилетие двете половини на лицето все повече се отличават една от друга. Това се казва в статия на пластичния хирурх Хелън Тейлър от Маунт Оберн в Кеймбридж, публикувана в списание Plastic and Reconstructive Surgery.

Използвайки метода на 3D фотограметрията, позволяваща да се получи триизмерно цифрово изображение, Тейлър и екипът й провели детайлно сканиране на лицевата повърхност на 191 души от различна възраст. Най-младият от тях бил на четири месеца, а най-старият – на 88 години.

Цифровото изображение позволило на изследователите да установят и най-малките – в части от милиметъра, разминавания между двете половини на лицето.

Резултатите от изследването показали, че с възрастта лицевата асиметрия постепенно и неминуемо прогресира. Разминаванията са средно с около 0,06 милиметра за всеки десет години. Най-големите разлики засягат зоните от веждите до носа и от носа до брадичката.

Тази тенденция трябва да се има предвид от пластичните хирурзи, когато планират операции по подмладяване на лицето, коментират учените.