Хипертрофична обструктивна кардиомиопатия е причината за смъртта на Елвис Пресли, доказаха най-после от учени генетици от Канзас. Те стигнали до заключението чрез изследване на образци от косите на рок легендата, кичур от които негов приятел откупил от фризьор и предоставил за повторен ДНК анализ.

Доскоро се твърдеше, че великият Пресли е загинал от свръхдоза наркотици и преяждане, като дълги години обвиненията за преждевременната му смърт бяха отправяни към личния му лекар.

Повторното изследване на учените, включено в проект Dead Famous DNA обаче доказва катеторично, че любимецът на цяла Америка е умрял от хипертрофична обструктивна кардиомиопатия (НОСМ).

Заболяването се характеризира с асиметрична хипертрофия на лявата камера, особено в областта на септума, със или без обструкция на нейната изходна част. При повечето от случаите с НОСМ се касае за автозомно-доминантно унаследявано миокардно заболяване, обясняват кардиолози.

Сред симптомите на заболяването са припадъци, стенокардия, световъртеж, задух, сърдечна недостатъчност, нарушения на сърдечния ритъм, повишено кръвно налягане. В 30% от заболяванията обаче симптоми въобще не се забелязват.

Анализът на ДНК на Eлвис включва търсене на генетични промени във всичките 46 хромозоми. Изследването е извършено от екипа на д-р Стефан Кингсмор в Центъра по геномна медицина в град Канзас. Изследователите са установили промени в 11 хромозома, свързани с развитие на хипертрофичната кардиомиопатия, засягаща мъжете между 20 и 40 годишна възраст. В областта на 19 хромозома учените открили генетичен вариант, повишаващ риска от затлъстяване,  в 17 хромозома промени свързани с развитието на глаукома, а в първа хромозома - предразположение към проява на тежка мигрена.

В последните години от живота на Елвис всички характерни симптоми давали да се разбере за заболяването. Независимо от начина му на живот и на хранене, рок легендата все едно е щял да умре млад, категорични са специалистите.

Елвис умира във ваната си на 16 август 1977 г. на 42 годишна възраст. В последните години преди смъртта си той е страдал от повишено кръвно, увреждане на черния дроб и проблеми с дебелото черво.

Сега по проекта Dead Famous DNA се опитват да направят ДНК анализ на Хитлер, Айнщайн и Мерилин Монро и да установят истинските причини за смъртта им.