За децата, които проговарят, режимът на сън е критично важен, твърдят американски учени от Университета в Аризона, цитирани от The Daily Mail. Кратният дневен сън – около 90 минути примерно, помага на малките деца да запомнят по-добре думите.

В експеримента на учените 24 деца на средна възраст от 2 години били обучавани да измислят думи, напомнящи по звучене техния роден език.

След това разрешавали на някои от децата на легнат да спят, а на други – не. После тествали децата след 4 и 24 часа. Оказало се, че поспалите деца запаметявали по-добре думите. Тайната явно е в бързата фаза на съня, по време на който става консолидация на знанието и усвояване на езика, коментират учените.

Независимо от многото изследвания по темата, досега учените не могат да обяснят точно какъв е смисълът на съня. На първо място те говорят за възстановителната функция на съня. В частност, възстановява се синаптичната връзка между клетките, смятат австралийски учени от Университета в Сидни.

По време на бодърстване активността в клетъчните връзки нараства. А по време на сън – напротив, всичко се връща към изходните показатели. Това позволява да се избегне претоварването на връзките. Тоест двата цикъла – сън и бодърстване, са важни за дестабилизация на клетъчните връзки. Въпросният баланс помага на човек да преживее, коментират учените.