Ваксина, защитаваща от деменция, създаде екип учени от Австралия и Щатите. Въвеждането на ваксината ще помогне за предотвратяване развитието на заболявания и дори да се излекуват пациентите с ранен стадий на Алцхаймер, твърдят учените.

Ваксината действа на тау-белтъците и на натрупването на бета-амилоид в главния мозък на пациентите с болестта на Алцхаймер и предположително влияещи на развитието на заболяванията. След ваксината имунната система започва да изработва антитела срещу тези белтъци, което води към тяхното унищожаване.

Ваксината може да се използва за профилактика на деменции, уверява д-р Николай Петровски от Университета Флиндърс. Учените смятат, че ефективността ѝ е свързана с това, че действа и на бета-амилоидите, и на тау-белтъците.

Ваксината срещу деменция била изпитана върху клетъчни култури и мишки. Предполага се, че тестването й върху хора ще започне в близките две-три години. Те вярват в успешното му протичане и в това, че ваксината ще се окаже ефективна и занапред ще навлезе в клиничната практика.

Швейцарски специалисти от Каролинския институт съобщиха преди дни за нов метод на диагностика на заболяването от Алцхаймер с помощта на гръбначно-мозъчна течност.