Американси учени създали специален пластир с микроигли, които могат да доставят противоракови лекарства, използвани за лечението на меланом, рак на кожата, само за минута.

Ракът на кожата обикновено се лекува със специални мехлеми и гелове, които трябва да се прилагат върху кожата.

Учените са използвали пилешки овалбумин като моделен антиген, пише Phys. След това ваксинирали с пластира мишки. Върху него имало микроигли, което прави доставянето на лекарството безболезнено.

Ефективността на пластира е сравнена с интрамускулни и подкожни инжекции. Оказа се, че пластирът с микроигли не само не отстъпва на традиционните методи за прилагане на лекарства, но дори ги надминава. Лекарствата се доставят на тумора за една минута, докато подобни разработки на учените изискват по-дълъг период от време.

След използване на пластира, нивото на антителата е 9 пъти по-високо от нивото на антитялото след мускулна инжекция и 160 пъти по-високо, отколкото след подкожно инжектиране.

Учените са записали подобен имунен отговор в експеримента с проби от човешка кожа.

Според тях този пластир извежда ваксинацията с всяко лекарство на съвсем ново ниво. Освен това може да се използва и за доставка на други лекарства.

Пластирът е с уникално химическо покритие и не по-малко уникален принцип на работа. Доставянето на дозите лекарства е бързо, а фиксирането и премахването му от кожата са прости.