Аерогели, които могат бързо да спрат масивно кървене, създадоха руски учени от института „Менделеев“. При проведени тестове върху животни аерогелите спирали кървенето за 2-3 минути. Аерогелите са на основата на хитозан - това са силно порести частици, подходящи за локално инжектиране в рани. Частиците набъбват, абсорбирайки кръвни съставки и така помагат да се образува плътен кръвен съсирек.

Според статистиката обилната загуба на кръв е водещата причина за смърт при нараняване. Тежкото кървене не е лесно да се спре с конвенционалните превръзки. Такова кървене може да бъде спряно с порести материали на основата на зеолити, но тези материали могат да причинят изгаряния по тялото. По-новите аерогели са много по-безопасни, обясняват учените.

Разработката е на основата на хитозан - популярен биополимер, който се получава от черупкови ракообразни, се казва в доклада на руските учени. Хитозанът има висока биосъвместимост и затова се използва в покрития на протези (включително изкуствени сърдечни клапи), насочени системи за доставка на лекарства, скелети за регенерация на костите и други биомедицински цели. На основата на хитозана е създаден аерогел - твърди, силно порести материали, които са 99% въздух. Те имат толкова голяма обща площ на порите, че ако могат да бъдат разгънати в една равнина, 10 грама аерогелът би бил достатъчен, за да покрие едно футболно игрище, уточняват учените.