Високото кръвно налягане е водещата причина за смърт в световен мащаб. Ранният импулс за промяна на начина на живот може да има защитен ефект срещу тези заболявания и диетата е добро начало. Една суперхрана, добавена към вашата диета, може да има мощни антихипертензивни ефекти, които са наблюдавани няколко часа след приема.

Листата на роденото в Северна Индия растение (Moringa Oleifera) произвеждат богат зелен прах, натоварен с витамин А, калций и витамин С. Прахът, който се намира в шейкове и здравословни коктейли, бързо набира популярност сред любителите на суперхрани като модерна съставка.

Растението е привлякло вниманието и в медицинската общност след редица проучвания, подкрепящи използването му за намаляване на хипертонията.

Има все повече доказателства, че Моринга може да служи като ефективно алтернативно лекарство за лечение на високо кръвно налягане. Въпреки че цялото растение съдържа витамини и минерали, листата са най -полезни.

Към днешна дата повечето проучвания изследват ефекта на листата на растенията върху хипертонията.

Авторите на изследването, публикувано в Physiol Res, наблюдавали „значително намаляване както на систоличното, така и на диастоличното кръвно налягане“. Изследователите сравняват ефектите на естествените растения с тези, наблюдавани след прием на лекарства.

Проучване, измерващо въздействието на листата на Моринга върху тялото след консумация на сол, също заключава, че суперхраната е била успешна и при понижаване на кръвното налягане в такива случаи.

Тези открития при хора показват понижаващ ефект от консумацията на листа от Моринга върху кръвното налягане 2 часа след хранене и демонстрират понижаващ ефект върху систоличното и диастоличното кръвно налягане, въпреки предходния обилен прием на сол, пишат авторите.