Наскоро в интервю по Си Ен Ен бившият президент на САЩ Бил Клинтън призна как е свалил килограми в името на здравето. Трябваше напълно да изхвърля от менюто си храните от нерастителен произход, признава той. Ям бобови продукти, зеленчуци и плодове. Всяка сутрин вземам протеин като хранителна добавка, не приемам никакви млечни продукти. Пия мляко от бадеми, смесено с плодове и протеин на прах. Така успях да променя изцяло метаболизма си и да сваля повече от 10 килограма, уверява Клинтън.
През септември 2004 година на Клинтън е бил направен четворен байпас и това мотивирало решението му да се обърне към вегетарианството.
Твъре често след байпаса продължаваш да губиш вени, които са по-тънки от артериите и по-лесно се запушват, разказва експрезидентът на Щатите. С една дума холестеролът щеше да продължава да стеснява кръвоносните ми съдове, а точно това не исках да се случи. Направих проучване, което доказа, че обръщайки се към вегетарианството, хората започнали да се спасяват от проблемите с холестерола. Нещо повече – блокажа на артериите и натрупването на калций около сърцето се изчистват, обяснява Клинтън.

Никакви животински продукти
Стриктен вегетарианец е човек, който изобщо не яде животински продукти. Нито червено, нито бяло месо, нито дори риба. Никакви яйца, мляко, масло или каквито и да е млечни продукти, никакъв пчелен мед. Също така никакви животински продукти като съставки на определена храна. Без пилешки бульон в супата, без свинска мас в готвените зърнени ястия, без майонеза във вегетарианския бургер. Някои отиват и по-далеч – избягват и нехранителните продукти от животински произход. Тоест никакви кожени дрехи или дори яки по саката, коприна или вълна, желатин в гела за коса, пух в якетата.
Вегетарианецът се храни със зърнени продукти, сушени ядки, всевъзможни зеленчуци и плодове и разбира се храни, направени от комбинацията на изброените продукти. Съществуват вегетариански версии на ястия с животински продукти – вегетариански сладолед, майонеза, хотдог... списъкът е много дълъг. Съществуват и компромисни варианти, които допускат яйца и мляко – при така наречените лакто-ово вегетарианци. Други пък приемат риба, но в определени количества.

Как се отпушват артерии?
Бил Клинтън твърди основателно, че неговата диета е подкрепена от научни изследвания. Епидемиологичните проучвания винаги откриват ниски нива на холестерол и ненаситени липопротеини при вегетарианците. Също така изследванията показват намаляване нивата на тези вещества и при преминаване от традиционен към вегетариански начин на хранене.
Онези, които ядат предимно храна с животински произход, най-често получават хронични болести, доказва д-р Колин Кембъл в изследване, проведено през 1980 година в 65 страни сред 6500 възрастни хора. Докато тези, които наблягат на храните с растителен произход са по-здрави и по-малко страдат от хронични болести. Лекарите Дийн Омиш и Калуел Еселстийн недвусмислено подкрепят твърдението на Бил Клинтън, че вегетарианският начин на хранене с нисък процент на мазнини лекува запушените артерии.
Големите количества фибри, соя и ядки, и ниските нива на наситени мазнини дават най-силен ефект върху нивата на липидите в организма, обясняват експертите. И разбира се, най-добри резултати дава пълното вегетарианство.

Рискове от вегетарианството
Много е важно привържениците му да поемат достатъчно протеини и желязо. Растителните протеини могат да свършат работа, когато калориите са на необходимите нива и когато се консумира протеин с високо качество, каквито са соевите. Обикновено обаче се приемат и протеини от зърнени и бобови култури, които са с по-ниско качество. В този случай нуждите на организма от протеини ще са по-големи. Желязото от растителните храни не се усвоява така добре, както желязо от месото. Затова на вегетарианците се препоръчва да поемат 1.8 пъти повече храни, съдържащи желязо. Както и достатъчно калций и витамин D, защото не използват млечни продукти.
Изследване, направено в Европа за връзката между храненето и риска от развиване на злокачествено заболяване доказва, че при вегетарианците този риск е с 30 на сто по-малък поради по-ниските нива на калций, приеман с храната. Те обаче трябва да вземат витамин В12 като хранителна добавка, защото той се съдържа основно в продукти от животински произход.