Не е тайна, че стресът може да влоши много процеси в организма ни. Способността да губим килограми не е изключение! В условия на хроничен стрес е много трудно да се отслабне, уверяват американски учени от университета във Флорида, които доказали това чрез изследване върху мишки, съобщава Science World Report.

Оказало се, че хроничният стрес стимулира процесите на изработване на белтъка бетатрофин. Той от своя страна влияе активно на фермента, участващ в изгарянето на мазнини. В резултат организмът натрупва повече мазнини, които в крайна сметка се разграждат много по-бавно. Учените засега не знаят как бетатрофинът влияе на мастната обмяна при хората. Те обаче предполагат, че смъкването на нивото на стреса помага и за смъкването на килограми.

Друго наскорошно изследване пък показа, че ниската стресоустойчивост на млади години повишава риска от диабет при мъжете. Хората с високо ниво на стрес по-често водят неправилен начин на живот, установили специалистите. Те пушат, ядат нездравословна храна и малко спортуват. Възможно е заради това и рискът от диабет да се увеличава.