Пряката вреда от социалните мрежи за здравето и светогледа на тийнейджърите разкриха учени от Института за детско здраве към Университетския колеж Лондон и Медицинския институт в Империал Колидж в Лондон. Учените изследвали връзката между психичното здраве на подрастващите и социалните мрежи, а резултатите от изследването им са публикувани в медицинското списание The Lancet.

Според учените има явна косвена вреда - твърде активното използване на социалните мрежи (посещаване на сайтове повече от три пъти на ден), лишава тийнейджърите от нормален сън и нормална физическа активност, а също така увеличава риска да станат мишена на кибертормоз, особено при момичетата.

За три години, от 2013 до 2015 г., учените са наблюдавали 13 000 тийнейджъри на възраст между 13 и 16 години. Те събирали данни от интервюта за техния начин на живот, социална активност и здраве. През това време тийнейджърите от фокус групата започнали да използват социалните мрежи по-често. Ако през 2013 г. по-малко от половината от тях са влизали в социалната мрежа няколко пъти на ден, до 2015 г. роят им станал почти 70%. Сред момчетата броят на активните потребители нараснал от 43% на 69%, а сред момичетата - от 51% на 75%. Най-често те посещавали Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat, WhatsApp.

Колкото по-активно тийнейджърите използват социалните мрежи (влизат повече от три пъти на ден), толкова по-голям е психологическият стрес, който изпитват, е изводът на учените.

Проучването идентифицира три основни отрицателни фактора за психическото и физическото здраве на подрастващите:

кибертормоз;

нарушение на съня;

намаляване на физическата активност.

Отрицателните последици се наблюдават както при момчетата, така и при момичетата, но момичетата имат два пъти по-високо ниво на психологически стрес, сочат резултатите. Това е така, защото момичетата са по-активни в използването на социалните мрежи, по-чувствителни са в емоционален план от момчетата, имат по-високи нива на тревожност и в допълнение са по-склонни да станат обекти на кибертормоз, е изводът на изследователите.

Трябва да сте наясно със социалната среда на децата си, както онлайн, така и в реалния свят, казва Даша Никълс от Кралския имперски колеж, призовавайки родителите да преразгледат отношението си. Вместо да кажете на тийнейджърите да не седят вечно пред монитора, трябва да ги убедите да не носят мобилните си устройства в спалнята преди лягане. Тогава те ще спят много по-добре.

Не губете връзка с приятелите си в реалния живот, но първо се наспивайте добре, съветва тийнейджърите Никълс. Физическата активност е много важна за психичното здраве и нормалното благополучие. И ако следвате тези правила, тогава не е нужно да се притеснявате за отрицателното въздействие на социалните мрежи, категорична е тя.