Медитацията има странични ефекти и специалистите ги наричат „болест на медитацията“, пише The Daily Mail. Експертите признават, че някои хора след медитация, включваща концентрация на дишането и други подобни процеси, усещат едва ли не еуфория, а други започват да страдат и повече не могат да се върнат към нормалния си живот.

Хората, прекарващи продължително време със закрити очи и в неподвижност, могат след това да се сблъскат с повишена чувствителност при контакта със звукови и светлинни дразнители в обикновения си живот. След това медитацията води до особена активност на мозъка, която е способна да наруши режима на сън и употребата на храна.

Неслучайно медитацията се свързва с тревожност, паника и параноя. Психолозите дори говорят за синдрома „паника, предизвикана от релаксация“. Тоест заради прекомерното отпускане някои хора развиват психоза, пристъпи, подобни на епилептичните, както и мании.

Американски учени от Университета Браун установили, че негативните ефекти могат да се проявят само половин час след медитацията или ден по-късно. Учените анкетирали 60 души, практикуващи медитация, и 32 студенти по медицина.

В резултат били отделени 59 нестандартни странични ефекта от медитацията, които учените разделили на 7 типа. Тези необикновени усещания, за които разказвали анкетираните, могат да засегнат интелекта, да попречат на възприятията, да променят емоциите и настроението, да предизвикат странни физически усещания, да повлияят на мотивацията и волята, и така нататък.

Сред най-често срещаните ефекти били и хиперчувствителност към светлината и звука, безсъние, тикове в различни части от тялото, чувство на страх, тревожност и дори паника, или пък обратното – състояние на пълна безчувственост. Такива усещания могат да продължат от няколко дни до няколко месеца и дори години, обясняват експерпите.

Учените се надяват тази полезна информация да предпази хората от паника при появата на необичайните ефекти и да запазят присъствие на духа, коментира Джаред Линдал от екипа изследователи.