Заставането в щъркелова поза на един крак всеки ден работи като тренировка, която подобрява баланса на тялото, което има положителен ефект върху цялостното здраве, а също така увеличава продължителността на живота. Това твърди известният британски лекар и телевизионен водещ Майкъл Мосли в изявление за „огромните ползи за здравето“ на ежедневните упражнения под формата на изправяне на един крак.

Способността да се балансира добре подобрява стойката и координацията, но може да бъде и маркер за продължителността на живота. Колко дълго можете да стоите на един крак със затворени очи, може да показва колко дълго можете да живеете, казва д-р Майкъл Мосли.

Той цитира резултатите от проучване, което показва „ясната връзка между това колко дълго хората над 50 години могат да стоят на един крак със затворени очи и дали ще бъдат живи 13 години по-късно.

Този модел бил разкрит чрез примера на 5000 души, родени през 1946 г., които са станали обект на наблюдение на учените. На 53-годишна възраст те преминали теста със затворени очи на единия крак. Впоследствие се оказало, че мъжете и жените, които са заемали тази позиция за по-малко от две секунди, са имали три пъти по-голяма вероятност да умрат преди 66-годишна възраст, отколкото тези, които са стояли на един крак за 10 секунди или повече.

За тези, които изобщо не са се провалили на теста, вероятността да умрат рязко се е увеличила през следващите 13 години.

Колегата на д-р Мосли, професор Даун Скелтън от Каледонския университет в Глазгоу, твърди, че неспособността на човек да стои на един крак може да бъде симптом на сериозно разстройство в тялото - по-специално показател, че мозъкът не взаимодейства с останалите органи.

От своя страна работи и обратният принцип - тренирането на баланса на тялото може значително да подобри здравето на човека. Например, помага да се поддържа активна когнитивна функция и предотвратява вероятността от развитие на деменция.

Д-р Мосли препоръчва първо да прецените баланса си, като проверите колко дълго човек може да стои на един крак със затворени очи. Повече от 10 секунди е много добър показател и маркер за здравето.

Той също така съветва практиката да стоите на един крак ежедневно като метод за подобряване на способността на човек да контролира баланса на тялото. Започвайки от няколко секунди, такава позиция може да се удължи с времето - в зряла и напреднала възраст, според него, това може да бъде една от най-добрите тренировки.

Стоенето на един крак е тест за риска от инсулт.

Това твърдят невролози от Тексаската презвитерианска болница. Способността да се поддържа баланс в тази позиция, според експертите, може да показва вероятността от опасно мозъчно разстройство. Какво означава?

Балансът на един крак може да се използва като индикатор за повишен риск от инсулт, заявяват изследователите.

Според тях средно човек без неврологични проблеми трябва да може да стои на един крак 30-40 секунди. С възрастта тази цифра намалява, но до определена граница. Ако човек не е в състояние да поддържа равновесие, докато стои на един крак повече от 20 секунди, това може да означава повишен риск от инсулт, заключават лекарите.

Хората, които не могат да стоят на един крак повече от 20 секунди, са по-склонни да станат жертви на когнитивни разстройства, нарушен кръвоток в капилярите, лакунарни инфаркти (вид исхемичен инсулт) и микроинсулти, които може да нямат външни признаци, предупреждават експертите.

Учените се позовават на данните от проучване, включващо 1,4 хиляди мъже и жени, чиято средна възраст е била 67 години. От доброволците се изисквало да стоят на един крак за една минута.

Резултатите били в съответствие с данните, получени от ЯМР на мозъка и оценката на състоянието на техните малки кръвоносни съдове.

За хората, които не могат да стоят на един крак в продължение на 20 секунди, учените силно препоръчват консултация с лекар и изследване на кръвоносните съдове.

Трудно ли е да поддържате равновесие със затворени очи? Както се оказва, да!

Нашата задача е да се научим да стоим на всеки крак в това положение, до три до пет минути, разбира се, благодарение на ежедневните тренировки.

Поради възрастта и ограничената физическа активност това упражнение може да бъде опростено - просто вдигнете единия крак.

Започваме от изходна позиция - краката на ширината на раменете, изправен гръб, поглед изправен, но със затворени очи, ръце по тялото или длани, притиснати към гърдите.

Какво се случва с тялото по време на тренировка?

От медицинска гледна точка това е подобряване на кръвообращението, положителен ефект върху стойката, тренировка на мускулите на гърба и концентрация.

От гледна точка на китайската медицина със затварянето на очите мозъкът „се възстановява“ в опит да поддържа баланс поради по-координираната работа на вътрешните органи.

По нашите стъпки каналите, които отговарят за работата на вътрешните органи, „текат“, в опит да се поддържа равновесие на единия крак, има своеобразна тренировка на слабия канал, а оттам и подобряването на органа, свързано с  него.

По време на упражнението кръвта бързо потъва в областта на крайниците, което означава, че има лечебен ефект при хипертония, нарушения на кръвообращението, ставни заболявания и укрепване на имунитета.