Стетоскопите бъкат от бактерии, като най-многобройн са стафилококите. Такова е откритието на американски учени от Училището по медицина в Пенсилвания, описано в списание Infection Control & Hospital Epidemiology.

Учените взели образци от повърхността на четирийсет стетоскопа за еднократна и многократна употреба, използвани от лекари, медицински сестри и друг персонал в отделенията по интензивна терапия в университетските клиники. Генетичният анализ показал, че на повърхността на абсолютно всички стетоскопи обитават големи и разнообразни общности от бактерии, включително и устойчиви към антибиотиците възбудители на вътреболнични инфекции. Особено широко били представени стафилококите, като половината от стетоскопите се оказали замърсени от най-опасната разновидност на тези бактерии – златисти стафилококи.

Учените се опитали да открият възможно ли е стетоскопът да бъде спасен от бактериите със стандартни методи за дезинфекция. За това били взети още десет лекарски стетоскопа, които в продължение на минути почиствали със салфетки с водороден прекис. Освен това 20 лекари помолили да дезинфекцират стетоскопите си с методите, които обикновено използват – като мокри кърпички, кърпички, напоени с водороден прекис или кърпи от натриев хипохлорит, променяйки продължителността им на въздействие.

Оказало се, че въпреки че всички тези методи намаляват броя на бактерии по повърхността на стетоскопите, те не могат напълно да ги избавят от микробите и да ги направят толкова чисти, като новите медицински прибори. Което значи, че те си остават потенциални преносители на инфекции.