Какво прави вкусът на стевия толкова сладък? И как този натурален подсладител нормализира нивото на кръвната захар? На тези въпроси успели да отговорят белгийски учени от Льовенския университет.

Според резултатите от изследването им, публикувани в списание Nature Communications, стевията открива нови възможности за лечението на диабет. И те са естествени и безопасни.

Стевията стимулира протеина, който участва във възприемането на вкуса и влияе на синтеза и освобождаването на хормона инсулин след хранене, установили белгийските учени. Експериментите ни показаха, че активните компоненти на екстракта от стевия, стевиозит и стевиола стимулират йонния канал TRPM5. Тези протеини, известни още като йонни канали, представляват своего рода микроскопичен път, през който миниатюрните заредени частици влизат и излизат от клетката. Тези канали регулират много процеси в организма: TRPM5, преди всичко, е необходим за възприемане вкуса на сладкото и горчивото от езика, при това вкусът още повече се усилва от повишеният стевиол компонент – той стимулира TRPM5, което обяснява необикновено сладкия вкус на стевията, както и горчивия привкус, обясняват учените.

Освен това каналът TRPM5 гарантира задстомашната жлеза да синтезира достатъчно инсулин след хранене. Това помага за предотвратяване на скоковете в нивото на захар в кръвта, и съответно – развитието на диабет тип 2.