Еднодневното гладуване помага за възстановяване на стволовите клетки, установили американски учени по време на експеримент с мишки. При гладуващите гризачи на различна възраст клетките започвали да разграждат мастните киселини вместо глюкозата. Благодарение на това се подобрила способността на стволовите клетки на червата към регенерация, съобщава The Deccan Chronicle.

Специалистите стимулирали възстановяването и с помощта на молекула, която стимулира същия този метаболитен път, активиращ се при гладуването. Този метод може да помогне на хората, сблъскващи се с инфекциозните заболявания на стомашно-чревния тракт, и болните от рак, преминаващи химиотерапия.

Стволовите клетки на червата отговарят за поддържане на лигавицата им, която обикновено се обновява всеки пети ден. При травма или инфекция стволовите клетки играят ключова роля във възстановяването. В процеса на стареене способността на стволовите клетки на червата към регенерация се влошават. Затова и за възстановяването минава повече време. 

По време на изследването млади и възрастни опитни животни гладували в продължение на 24 часа. След това специалистите изучавали стволовите клетки на червата им. Резултатите показали, че заради гладуването способността на стволовите клетки на червата за регенерация се подобрила двойно. Гладуването задвижвало метаболизма на мастните киселини, активирайки рецепторите PPAR. Ако този метаболизъм бивал блокиран, гладуването не помагало на стволовите клетки да се възстановяват.