Съвпадането на циркадните ритми в организма с природния цикъл на смяна ден с нощ дава заряд от енергия и здраве.

Вие може да рестартирате своя биологичен часовник и организмът ви ще ви бъде благодарен, защото ще се върнете към по-естествения, примитивен ритъм на живот, в който са живели хората преди изобретяването на електричеството, смята австралийската психоложка Бейли Бош, цитирана от The Daily Mail.

С нея е съгласна и колежката ѝ Марни Лишман, според която организмът ни е устроен така, че ние сме длъжни да се събуждаме с разсъмването и да заспиваме с настъпването на тъмнината навън. В съвременния свят обаче тези естествени връзки са нарушени - ние си лягаме късно и ставаме късно, пропускайки най-полезните утрешни слънчеви лъчи. Такъв – далеч от природата, ритъм на живот води до излишен стрес и умора – организмът не получава необходимото му разтоварване и отпускане, което на свой ред води до депресия и тревожност.

Изводите на Лишман потвърждават резултатите от изследването на американските учени, чиято статия е публикувана в списание Journal of Psychiatric Research.

Учените оценили как са свързани хронотипът – тоест времето, в което е максимумът на денонощната активност на човека, и риска от депресия при жените. Анализирайки данните за почти 33 хиляди жени, учените установили, че при чучулигите, ставащи в или преди 6 сутринта, рискът от депресии е с 25% по-нисък отколкото при совите.

Когато ставате рано, получавате възможност спокойно, без бързане да свършите задачите си. Но е най-добре да превърнете това тихо и спокойно утринно време в особен момент, когато не правите нищо, а просто съществувате, съзерцавайки обкръжаващия ви свят. Това всъщност е по-трудно, отколкото ни се струва, но такава пауза дава заряд от енергия за предстоящия ден, съветва Бош. Занимавайки се с нещо приятно – физически упражнения, медитация или просто наслаждавайки се на чаша чай, вие повишавате настроението си и по този начин давате тон на целия си ден, допълва Лишман.

За поддържане на психичното здраве е много важен нормалният режим на сън. В идеалният случай трябва да си лягате и ставате в едно и също време всеки път. Ако успеете да се придържате към този ритъм, това ще рестартира вашия биологичен часовник и ще подобри психичното ви състояние, казва Лишман. Тя препоръчва още да прекратите с кафето шест часа преди лягане, да стоите доколкото може по-дълго на дневна светлина и да сте физически активни през деня, да не ползвате компютър в леглото и да приглушите електрическото осветление в стаята в часовете преди лягане.