Фазите на бързия сън помагат при формиране на спомените, установили японски учени под ръководството на Ю Хаяши (Yu Hayashi) от университета Цукуба (University of Tsukuba) чрез експерименти върху мишки. Известно е, че човешкият сън се дели на две фази – на бързия и на бавния сън. Бързият сън е характерен за новородените, а при възрастния човек той съставлява само около 15% от цялата продължителност на нощния сън. Доскоро неговата роля беше неизвестна.

Авторите успели да открият в главния мозък на мишките неврони, отговарящи за прехода от бързия сън към бавния.  Те създали генетично модифицирани гризачи, чиито фази на съня били управляеми.

Оказало се, че при мишките с нарушени фази на бързия сън главният мозък генерира по-малко делта-вълни, които са необходими за пълноценно възстановяване на мозъка и формиране на спомените. Всичко това сочи за важността на фазите на бързия сън за човешкото здраве, обясняват авторите.

Учените от Тюбингенския университет изследвали фазата на бавния сън и стигнали до извода, че по това време в организма се случват процеси по укрепване на имунната система.