Метод за производство на тъкани и триизмерен печат, който може да се използва за създаване на космени фоликули разработили учени от Колумбийският университет. Както отбелязва Med Gadget, това е истинското спасение от плешивосття. Учените са успели да отгледат фоликулите лабораторно и върху живи гризачи.

Принтерът има дълги, тънки печатни елементи в съотношение 100: 1, които ​​правят възможно получаването на компоненти, важни за създаването на човешка кожа. Използвайки тази система, учените създали структура на човешката кожа, образувайки тънък слой гел от колаген и човешки фибробласти. След това дошъл ред на накрайник, наподобяващ игла, който правел възможно създаването на дълбоки и тесни дупки в гела.

След това дендритните прогениторни клетки, които се развиват в космените фоликули, били посявани в ямките и се заливат с коктейл от биоактивни фактори. Това им помогнало да се развият в зряли космени фоликули.

Учените трансплантирали получената структура, наподобяваща кожата, на голи мишки. След 4-6 седмици в областта на трансплантацията растежът на структури, много приличащи на истински човешки косъм, вече бил видими.