Употребата на пресен сок от червено цвекло променя мозъка на възрастните хора така, че той става много по-ефективен и може да работи не по-зле от мозъка на младия човек, уверяват американски учени.

С едно уточнение обаче! Сокът от червено цвекло трябва да се пие преди физически упражнения.

В изследването на учените от Университета Уейк Форест участвали 26 мъже и жени на възраст над 55 години, които не са тренирали до момента, имали повишено кръвно и приемали не повече от два препарата за смъкването му.

Три пъти седмично в продължение на 6 седмици те пиели по чаша сок от цвекло и час след това започвали лека 50-минутна разходка по бягащата пътека. Половината от участниците получавала истински сок, съдържащ около 560 мг нитрати, а останалите – плацебо с известно количество нитрати.

Редица изследвания досега показваха, че физическите упражнения влияят положително на мозъка. Но това, което демонстрирахме с изпитанията, в които участват възрастните хипертоници, досега не се знаеше. Установихме, че сокът от червено цвекло, последван от леки физически натоварвания, помага за подобряване на мозъчната ефективност и подобрява когнитивните функции на такива пациенти, разказват авторите на експеримента.

Цвеклото съдържа високо ниво нитрати, които в процеса на храносмилане се превръщат в нитрити, а след това – в азотен окис (NO). Азотният окис нормализира кръвообращението, а многобройните изследвания показали, че това съединение оказва положително влияние на сърдечно-съдовата функция при хората от различни възрасти. Това на свой ред се отразява положително на здравето на мозъка за сметка на подобреното кръвоснабдяване на „главния мислителен център“.