Пиенето на сок от червено цвекло преди тренировки удължава живота на мозъка, като влияе на отделни негови области, установили американски учени от Университета Уейк Форест. Това се дължи на азотния окис, съдържащ се в сока от червено цвекло, който увеличава притока на кръв към мозъка и повишава физическата работоспособност.

В изследването на учените участвали 26 души на възраст над 55 години с повишено кръвно налягане, които водили малкоподвижен начин на живот. По време на изследването те три пъти седмично тренирали на бягаща пътека по 50 минути дневно. Изследването продължило 6 седмици, пише The Daily Mail.

Участниците били разделени на две групи – първата група преди тренировката пиели по чаша сок от червено цвекло, а втората – не. Резултатите показали, че при пиещите сок участници нивото на нитрати и нитрити в организма било по-високо от другите. Употребата на сок от червено цвекло обаче влияела положително на мозъка им и в частност на областите, свързани с моториката, емоциите и когнитивните функции.