Главният проблем при отслабването е да достигнем желаната цифра килограми за смъкване, което често става причина да преживяваме и дори да се откажем да пробваме. Човек се страхува много от неуспеха!

Учените обаче стигнаха до извода, че загубата само на 5% от изходната телесна маса води до положителни изменения в организма на пълните хора. И тъкмо този показател трябва да стане цел за отслабващите. А ако постигнете повече – това ще е само бонус за вас!

Изданието Cell Metabolism публикува резултати от изследвания за отслабващи хора. По време на изследването мъжете и жените отслабвали с 5, 10 и 15%, а резултатите от промените в здравословното им състояние се контролирали от учените.

Накрая резултатите от изследването показали, че при отслабналите с 5% от изходното си състояние, рисковите фактори за развитие на диабет тип 2 и исхемична болест на сърцето намалели значително.

В началото на изследването всички участници имали резистентност към инсулин, което е съставна част от метаболитния синдром. При загубата на 5% от теглото чувствителността на клетките на черния дроб, мускулите и мастните тъкани към инсулина нараснала значително, като проявленията на метаболитния синдром били по-слабо изразени. 

При допълнително смъкване на килограми с 10 и 15% от първоначалната маса, състоянието на отслабващите се подобрило още повече.