Ако концентрацията на холестерол в организма се приближи до тази, с която човек се е родил, рискът от инфаркт, инсулт и дори смърт от сърдечно заболяване намалява с една трета. Това установили учени от Лондонския имперски колеж, според които статините са способни да намалят нивото на холестерола до нормата – 100 мг на децилитър и по-ниско. Досега медиците не са били категорични, че по-ниските нива на холестерол са безопасни, пише The Indian Express.

Британските учени анализирали данни за 10 изследвания с участието на 5000 души с високо ниво на холестерол. Някои от тях били лисувани не само със статини, но и с новия препарат алирокумаб. Учените открили, че благодарение на комбинираното лечение концентрацията на лошия холестерол в организма на участниците достигала 50 мг на децилитър и дори по-ниско.

Пониженото ниво на холестерола с 39 мг на децилитър водило до намаляване вероятността от инфаркт, инсулт, стенокардии и смърт вследствие сърдечни заболявания с 24%.

Да достигнеш такова понижение на концентрацията на холестерола е възможно само в зряла възраст с помощта на лекарства и здравословен начин на живот, категорични са учените.