Някои деца вече се запознават със смартфоните и таблетите още преди за проговорят добре! Канадски учени от Университета в Торонто не препоръчват на родителите да дават на децата си мобилни устройства поне до 18-я месец, като предупреждават, че електронните устройства затормозяват говорното развитие на малките, съобщава The Daily Mail.

В изследването на учените били включени 900 деца на възраст между 6 месеца и 2 години. Според родителите им, 20% от децата на 18 месечна възраст вече ползвали електронни устройства по около половин час дневно. Учените оценили говорното развитие на децата и установили, че колкото повече време детето прекарва с таблета или смартфона, толкова по-голяма е вероятността да се задържи развитието на експресивния му говор.

Всеки 30 минути с мобилни устройства увеличава риска от задържане на говорното развитие с 49%, уточняват специалистите, базиращи се на резултатите от изследването. За щастие, използването на таблетите не било свързано с невербалната комуникация и с трудности в социалното взаимодействие.