Непременно включвайте в менюто си сини сливи, те съдържат висока концентрация на антиоксиданти, съветват американски експерти. Сливите помагат и за храносмилането, понижават холестерола, препятстват инфекциите и рака и нормализират процеса на кръвосъсирване, уточняват те.

Сливите са полезни за диабетиците, тъй като поддържат стабилно нивото на кръвната захар. Специалистите съветват да изяждаме по 2-3 сливи всеки ден. А според друго изследване, сушените сливи съдържат вещества, които помагат в борбата с рака на дебелото черво. Било доказано, че този плод влияе позитивно на чревната микрофлора и предотвратява появата на опасни образувания.

Сушените сливи помагат за поддържане популацията на полезните бактерии в дебелото черво, което намалява риска от рак. Те съдържат и полифеноли - антиоксиданти, които неутрализират опасните увреждания на ДНК, предизвикани от реактивни кислородни видове.

Не е тайна, че определени храни могат да изменят метаболизма и състава на чревната микрофлора. Тези аспекти са критично важни за предотвратяване и лечение на различни заболявания.

Учените проверили противораковите свойства на сушените сливи върху мишки. Животните, употребяващи сушени сливи, демонстрирали намаление на количеството аберантни крипти (уплътнения на чревния епител) и намаляване броя на огнищата на анормалните крипти.