Изследванията показват, че жертвите на синдрома на неспокойните крака са почти три пъти по-склонни да получат самонараняване или да направят опит за самоубийство. Много често неврологично разстройство предизвиква у хората непреодолимо желание да се движат и то особено през нощта.

При синдрома на неспокойните крака се появяват неприятни усещания в долните крайници, които изчезват едва след като човек започне активно да ги използва, тоест да ходи. Според статистиката 5% от жителите на Обединеното кралство и почти 10% от американците страдат от този синдром.

Както е лесно да се предположи, основният проблем при синдрома на неспокойните крака е продължителното безсъние или рязкото ограничаване на качеството и продължителността на съня. Американските лекари знаят добре, че психиката на жертвите на безсъние са много уязвими, те са изключително раздразнителни, а рискът от самонараняване и самоубийство са се увеличили.

Изследователи от Университета в Пенсилвания направили своите открития въз основа на изследване на душевното състояние на повече от 170 хиляди души. Оказало се, че при синдрома на неспокойните крака вероятността от опити за самоубийство или самонараняване се увеличава 2,7 пъти.

Проучването за пореден път доказва, че този синдром е не само физиологично, но и психично разстройство. За съжаление, много лекари не са наясно с това и невролозите не обръщат достатъчно внимание на емоционалното състояние на пациентите, смятат учените.