Окситоцинът – хормонът на любовта, не само помага за формирането на социални връзки, но и превръща хората в алтруисти, твърдят учени от Университета Дюк! Хормонът пробужда и вяра в Бога и то най-вече у мъжете! Окситоцин в големи количества се отделя по време на секс, раждане и кърмене, уточняват американските учени в The Daily Mail.

В изследването им участвали само мъже, едни от които получавали окситоцин, а другите – плацебо. Изследването показало, че участниците, получаващи „хормона на любовта“, много по-често твърдели, че духовността и вярата са много важни в живота. Макар и повечето от тях до този момент да не са мислили по този начин. Мъжете чувствали също съпричастност с другите живи същества.

Окситоцинът, според учените, предизвиква позитивни емоции и чувства, като благоговение, надежда, вдъхновение, благодарност, любов и спокойствие. Но хормонът не действа еднакво на всички. При участниците с активен ген CD38, регулиращ процесите на изработване на окситоцин в мозъка, реакцията била по-силна.

При жените се отделя повече окситоцин. Но учените засега не знаят как той влияе на религиозността им. Специалистите обещават да продължат изследванията в тази посока.