Досега учените смятаха седящият начин на живот увеличава опасността от затлъстяване и съответно от поява на сърдечно-съдови заболявания, включително инфаркт на миокарда и инсулт. По-късно обаче се оказа, че затлъстяването, свързано с малоподвижния начин на живот повишава опасността и от поява на няколко форми на рака.

А резултатите от изследване на американски учени от Института по рака „Розуел Парк“ в Бъфало са лоша новина и за всички, които обичат да прекарват свободното си време пред телевизора или компютъра.

Рискът от развитие на рак на пикочния мехур и на бъбреците се оказал превишен при всички привърженици на седящия начин на живот, които имат индекс на телесната маса над 30 кг/м2, се казва в статия в онлайн изданието Cancer Epidemiology.

Учените от Бъфало стигнали до този извод след анкета сред 160 американци, страдащи от рак на бъбреците, 208 пациенти със злокачествен рак на пикочния мехур и 776 участници без онкологични заболявания.

Анализът на данните показал, че при тези, които не отделят време за спортуване и други активности, рискът от развитие на рак на  бъбреците се увеличавал със 77%, а на рак на пикочния мехур – със 73%.

Подобен риск е предотвратим до голяма степен – достатъчно е да замените вечерното застояване пред телевизора с разходки в парка, а още по-добре с редовни посещения във фитнеса или басейна, твърдят учените.