Опасно е да стои дълго пред телевизора, но не и да седи на работа, твърдят американски учени от Колумбийския университет, достигнали до извода по пътя на изследване. С това учените опровергават досегашните твърдения, че ако човек седи на едно място дълго време, това ще доведе до съкрушителен удар за здравето, тъй като се увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания и дори от ранна смърт, пише Medical Express.

Учените доказали това чрез наблюдение на над 3500 доброволци, продължили почти 8,5 години. Доброволците разказвали колко дълго седят по време на работа, колко - пред телевизора у дома, и колко време спортуват.

Според учените е важно как човек прекарва времето извън работата. Установено е, че тренирането в умерено интензивен режим може да тушира негативните ефекти от заседналия начин на живот, като намалява риска от инфаркт, инсулт и смърт. Например, рискът не се е увеличавал, ако човек, който седи пред телевизора минимум 4 часа дневно, прекарва 150 минути или повече седмично в тренировки.

Резултатите доказали че доброволците, които седели пред телевизора 4 часа или повече дневно имали с 50% повишен риск от сърдечно-съдови аномалии и смърт в сравнение с хората, които гледали телевизия по-малко от 2 часа дневно. Докато периодите на ниска мобилност на работното място по никакъв начин не влияели на тези рискове. Гледането на телевизия вкъщи е опасно и заради факта, че обикновено е предшествано от обилно хранене, припомнят учените.