Спите само с 21 минути в повече и храната ви по естествен път ще стане по-здравословна, обещават британски учени от Кралския колеж в Лондон. Такива са резултатите от изследването им, публикувано в списание American Journal of Clinical Nutrition.

В експеримента им участвали 42 здрави доброволци с нормално тегло, които спели нощем по-малко от осем часа. Половината от тях трябвало да в продължение на месец да спят с половин час повече от обикновено.

Всеки от участниците получил персонални препоръки за хигиена на съня, които да го направят по-здрав, качествен и продължителен. Тоест да не пият късно през деня кафе, да си лягат по едно и също време, да не заспиват гладни или преяли, да правят разходки след вечеря и т.н.

Участниците си водели хранителен дневник, в който записвали всичко изконсумирано през деня. А продължителността на съня им и скоростта на заспиване били проследявани с помощта на специални сензорни гривни.

В резултат 86% от участниците от „групата на продължителния сън“ успели да увеличат времето за спане средно с 55 минути, а половината от тях увеличили продължителността на съня средно с 21 минути.

Анализът на събраните данни показал, че дори такова незначително увеличение в продължителността на нощния сън довело да понижение в употребата на сладко средно с 10 грама дневно, което е приблизително една трета от препоръчваната дневна доза. Продължителният сън намалил и интереса на участниците към въглехидратите.

Фактът, че по-продължителният сън води до понижена употреба на каквито и да е захари, включително и добавяните в продуктите или домашно приготвените храни, както и тези в меда, сиропите и плодовите сокове, говори за това, че толкова простичка промяна в начина на живот може наистина да помогне на хората да се хранят правилно, отбелязва Уенди Хол от изследователския екип.